Att utvärdera en arbetsplats – är miljön ergonomiskt korrekt?

För så lite som 50 år sedan hade folk mycket aktiva arbeten. Karriär inom jordbruk, fabriksarbete, tillverkning och detaljhandel var normen. Vad dessa jobb har gemensamt är att du ständigt står, går och sitter endast under en kort period för att sedan stå upp igen. Idag är vi inte alls lika aktiva när vi arbetar och tendensen är allt mer stillasittande jobb.

Har du någonsin upplevt, efter att ha stått upp efter en lång dag på kontoret eller hemma, att du har en ansträngd rygg, trött nacke och ömma ben? Har du någonsin kommit hem från jobbet och känt dig trött, spänd och irriterad? Om det händer nästan varje dag måste det vara något fel med de möbler du använder.

Vad är ergonomi?

Ergonomi är vetenskapen om att designa specifika föremål, som möbler, för att bekvämt anpassa sig till kroppen och minska risken för skador från stress och belastning. Om du spenderar långa timmar framför datorn och använder ergonomiska möbler på ditt kontor, kommer du att upptäcka att det ger större komfort än traditionella kontorsmöbler och gör att du kan uppnå mer under hela din arbetsdag. Allt fler kontor är idag utrustade med ergonomiska möbler för att medarbetarna ska kunna arbeta bekvämt och effektivt, med mindre risk för kroppsskador.

Att skapa en ergonomisk arbetsplats

Om man vill skapa en miljö som är ergonomisk för de anställda så gäller det dels att man förstår vad ergonomi innebär samt att man har en god insyn i vilka påfrestningar som uppstår vid det specifika arbetet som utförs. En utvärdering i samband med att du gör ett kontor ergonomiskt kompatibelt innebär:

  • Förstå de fysiska, fysiologiska och psykologiska kraven som uppstår för det specifika arbetet
  • Förstå de anställdas fysiska, fysiologiska och psykologiska förmåga
  • Förstå vilken sorts utbildning som krävs för de anställda för att fungera optimalt i kontorslandskapet

Efterforskning som hjälper till att förstå de fysiska, fysiologiska och psykologiska kraven på ett jobb bör omfatta en helhetssyn. Det bör bestå av:

  • Uppställningen av en arbetsstation i förhållande till hållningen, tiden som krävs för att slutföra viss aktivitet, rörelsen och upprepningarna som krävs för att slutföra en arbetsuppgift
  • Omgivningen på din arbetsplats, användning av belysning, ljudnivåerna, fuktighet och temperatur
  • Arbetsverktygen som används för att utföra jobbet, såsom datormusen, tangentbordet, skrivaren och skannern.

Den tid som en anställd spenderar på kontoret, bestämmer i vilken utsträckning ergonomi påverkar välbefinnandet. Ett ergonomiskt kompatibelt kontor borde uppfylla följande frågor:

  • Är den anställdes tangentbord och datormus rätt positionerat?
  • Kan den anställde använda sin bärbara dator på bästa möjliga sätt?
  • Har den anställde en justerbar bildskärm för att minska sträckan mellan ögon och skärm?
  • Finns det verktyg för att minska buller vid kontoret?

Ett ergonomiskt kontor är idag A och O

Användningen av bra ergonomi anses vara kritiskt i dagens kontorsdesign. De bästa arbetsplatserna är utformade för människor och runt människor. En idealisk kontorsdesign undviker att ha stängda utrymmen som exempelvis bås och uppmuntrar till ett mer öppet och dynamiskt arbetsområde. Att involvera medarbetarna i designprocessen är också en bra idé. Studier visar att medarbetare som är inblandade i utformningen av designen för kontorslandskapet visar ett ökat engagemang och är mer produktiva.