Exempel på ergonomiska lösningar

Ergonomiska produkter har funnits på marknaden under en längre tid. Det finns laboratorier som studerar ergonomins vetenskap, där produkter är utformade för att passa mänsklig kapacitet för att optimera prestanda. Grundlig forskning utförs för att hitta den bästa lösningen och produkten som skulle fungera bäst mellan användarens hälsa och befintlig miljö genom att försöka olika mönster och nyskapande produkter.

Ergonomiska produkter hjälper individer till bättre hållning och komfort, vilket på sikt förbättrar effektivitet och prestanda. Användningen av ergonomiska produkter kan minska belastningen på din kropp, minska trötthet, stress, obehag och skador. Det finns ergonomiska produkter för både hemmet och kontoret, som stolar, bord eller skrivbord, möss, tangentbord, kuddar, sängar och så vidare. Att köpa ergonomiska produkter löser dock inte problemet. Man måste veta hur man använder dessa produkter på ett korrekt sätt.

Belysning är en del av ett ergonomiskt fungerande kontor. Anställda vid Unibet hade exempelvis en tuff utmaning gällande belysning och man upplevde att kontoret var något för mörkt. Fönstren var inte tillräckligt stora för kontoret och man var därför tvungen att ta fram en ergonomisk lösning för belysningen. Man valde att satsa på ergonomisk datorbelysning, en jämn belysning i taket samt små bordslampor för alla medarbetare.

Vad är det du behöver tänka på när du väljer ergonomiska kontorsmöbler?

Det första du bör göra är att undersöka produkten, dess fördelar, funktioner och förhållanden. Ergonomiska kontorsmöbler ska kunna anpassa sig till din kropp och dina övergripande komfort-behov. Som slutanvändare måste du vara fullt informerad om korrekt användning av produkten. Du borde kunna lära dig hur du placerar din kropp för att maximera produktens funktion. Du måste känna till rätt sätt att hålla i produkten, hur man kanske greppar, hur man vilar handleden och så vidare.

Har man ett ganska så litet kontor men måste få plats med arbetsplatser för 20 anställda så gäller det att ha en väl genomtänkt ergonomisk plan. Öppna arbetsytor, med så lite som möjligt på borden som leder till en känsla av att kontoret är rörigt, förvaring så att saker kan gömmas undan, bord som kan sänkas och höjas, stolar som anpassas efter bordet etc är sådant som man kan göra för att underlätta arbetsytan.

Ett annat exempel där man behövde tampas med ergonomiska problem är hos företaget iGaming, där hissen upp till kontoret var mitt i kontorslandskapet. Man kan ju inte flytta på en hiss, så företaget fick helt enkelt vara kreativa med andra ergonomiska lösningar. Man valde att använda sig av en öppen planlösning, och endast mötesrum och reception framför hissen så att besökarna vet vart man skall gå när man anländer. Alla skrivbord placerades bakom och vid sidan av själva hissen, så att ingen anställd upplevde sig exkluderad i landskapet. Vidare så blev också väggarna runt om hissen använda för förvaring och dekoration, så att det bättre smälte in.