Hur man skapar ergonomi i hemmet

Ibland kan man av olika anledningar behöva arbeta hemifrån. Vissa jobbar som egenföretagare eller frilansare och har hemmet som ständig arbetsplats. Ibland kan man vara sjuk men ändå behöva utföra sitt jobb. Vissa händelser, som 2020 års corona-pandemi, kan göra att medarbetare under längre perioder behöver bedriva allt sitt arbete hemifrån.

Det är då viktigt att tänka på ergonomin. På en arbetsplats har man ofta möjlighet att sitta bekvämt och många andra arbetsmiljömässiga förutsättningar finns på plats. Att låta hemmet vara en arbetsplats gör att man behöver ställa vissa krav på sig själv för att inte drabbas av kroppsliga problem.

Sitta bra

Denna faktor kan inte nog understrykas. I olika kontorsjobb sitter man långa perioder i monotona och likartade positioner. Det riskerar att ganska snabbt kunna leda till både stelhet och smärta ifall fel ställen i kroppen belastas. Att man sitter rakryggat och ordentligt är av yttersta vikt för att inte drabbas av problem.

Dessutom är bra ergonomiska produkter något som behövs. En ordentlig kontorsstol är att föredra om man ska jobba under längre tid. På den kan man justera och variera sin position. Den är anpassad för att vara bekväm och följsam för kroppen. Är det inte möjligt att finna en sådan ska man åtminstone använda sig av en bekväm stol där det är enkelt att sitta ordentligt. Man ska se till att hålla nacken rak genom att ha skärmar och datorer högt. Att ställa sig upp och jobba ibland motverkar tristess och ökar blodflödet i kroppen.

Röra på sig

När man tar sig till jobbet får man automatiskt motion, något som man går miste om i ett hemmakontor. Det är viktigt att regelbundet upp och gå, och gärna gå ut och motionera eller ta en promenad. På så sätt ökas blodtillförseln till hjärnan som får bättre möjlighet att tänka och arbeta.